📢 Elektrocentrály a odvlhčovače skladem – více než 100 kusů od každého typu! 🔋⚡️ Doručení po celé ČR do 24 hodin. 🚛 Rozvoz na trase Ostrava, Opava, Krnov, Jeseník (zadáte v objednávce) 📍 Osobní odběr na adrese: Bolatická 39, Kravaře u Opavy, otevřeno 8:00 - 16:00 hod. 📞 Kontakt: +420 558 842 080. ❓ Potřebujete poradit s výběrem? Vyzkoušejte náš orientační kalkulátor výkonu. 📊

Jak zvládnout návrat domů po povodni?

Povodně jsou jednou z největších přírodních katastrof, které mohou zasáhnout naše životy. Stačí pár hodin, a vše, co jsme budovali, může být pod vodou. Když se voda konečně stáhne, přichází jedna z nejtěžších chvil – návrat domů po povodni. Tento proces může být emocionálně velmi náročný a fyzicky vyčerpávající. Abychom vám pomohli v tomto těžkém období, přinášíme praktické rady, jak postupovat po opadnutí vody a co dělat při návratu do postižených prostor.

Opatrnost a bezpečnost na prvním místě

Když se vrátíte do svého domova po povodni, vše může vypadat jinak. Bahno, vlhkost a zničené věci mohou vyvolat pocity zoufalství a bezmoci. Prvním krokem, než vstoupíte do domu, je zajistit, že je bezpečný. V případě pochybností kontaktujte odborníky, kteří zhodnotí stav budovy, aby nedošlo ke zřícení nebo dalším nebezpečím. Před vstupem noste ochranné rukavice a masky – bahno a voda mohou obsahovat nebezpečné látky.

Odčerpání vody a obnovení základních funkcí

Po opadnutí vody je nezbytné odčerpat zbytky vody ze zaplavených prostor. Bohužel, při povodních často dochází k výpadkům elektřiny, což znamená, že elektrická čerpadla a další spotřebiče nefungují. V této situaci jsou neocenitelným pomocníkem benzínové elektrocentrály, které vám mohou pomoci nejen s odčerpáním vody, ale i s obnovou běžného fungování domácnosti.

Pokud potřebujete napájet čerpadlo a několik základních spotřebičů, elektrocentrála HGG 3100 X je ideální volbou. Tento model má dostatečný výkon na odčerpání vody a běžné domácí použití, například pro dočasné napájení světel či varné konvice.

Pokud je však potřeba napájet více spotřebičů, jako jsou ledničky, vařiče nebo dokonce elektrické nářadí pro opravy, doporučujeme zvolit výkonnější modely HGG 5500 nebo HGG 8000X, které zvládnou vyšší zátěž.

Benzínové elektrocentrály jsou flexibilní a nezávislé na připojení k síti, což je ideální v oblastech, kde může být elektřina odstavena na několik dní či dokonce týdnů. Tyto přístroje vám poskytnou potřebnou energii nejen k odčerpání vody, ale také pro základní potřeby, jako je vaření, nabití mobilu, svícení nebo ohřev vody.

Kromě odčerpání vody je také důležité co nejdříve zahájit proces vysoušení. Vlhkost, která se vsákne do zdí a podlah, může způsobit plísně a další škody. Pro tento účel doporučujeme vysoce výkonné odvlhčovače Master DH 732 a Master DH 752, které jsou navrženy pro domácnosti i firmy a dokážou rychle snížit vlhkost v místnostech. U nás je možné si vysoušeč také zapůjčit.

Jak na úklid po povodni?

Když voda opadne, začíná nejtěžší fáze – úklid. Vidět zničené věci, které jsou součástí vašeho života, může být nesmírně bolestivé. Je přirozené, že vás zaplaví smutek a bezmoc, ale snažte se na úklid pohlížet jako na první krok k obnově. Zničené předměty je třeba vynosit a povrchy, které přišly do styku s vodou, pečlivě očistit a dezinfikovat.

Pamatujte, že nemusíte vše zvládnout sami. Pokud je to možné, přizvěte rodinu nebo přátele, kteří vám s úklidem pomohou. Společná práce může zmírnit pocit osamělosti a dát vám novou energii pokračovat.

Elektrické spotřebiče a opatrnost

Nikdy nezapínejte elektrické spotřebiče, které byly v kontaktu s vodou, dokud je nezkontroluje odborník. Krátký zkrat nebo poškození elektroinstalace mohou být nebezpečné.

Dokumentujte škody pro pojišťovnu

Po povodni je nezbytné zdokumentovat všechny škody, aby vám pojišťovna mohla co nejlépe pomoci při vyřizování pojistných událostí. Udělejte si podrobný seznam všech poškozených věcí a každý detail nafoťte. Nezapomeňte zaznamenat také stav budovy a veškeré opravy, které jste museli provést. Uchovávejte všechny účtenky za provedené práce a zakoupené vybavení. Tyto dokumenty vám usnadní jednání s pojišťovnou a zrychlí proces náhrady škod.

Psychická podpora - nezůstávejte na to sami

Povodně, jako jsou ty, které jsme zažili v roce 2024, nejsou jen o materiálních škodách. Mnoho lidí, kteří se vrací do zničených domovů, zažívá pocity úzkosti, stresu a deprese. Je důležité si uvědomit, že tyto pocity jsou zcela normální. Neváhejte vyhledat odbornou psychologickou pomoc, pokud máte pocit, že to sami nezvládáte. Existují krizová centra, která vám mohou poskytnout podporu.
Nemusíte se snažit být hrdinou. Je v pořádku požádat o pomoc – ať už své blízké, sousedy nebo odborníky. V takto těžkých chvílích je podpora klíčová a může vám pomoci překonat nejen fyzické, ale i psychické následky povodně.

Závěrem

Povodně 2024 se zařadily mezi největší povodně v ČR. Návrat domů po povodni je neuvěřitelně náročný, ale s každým krokem jste blíže k obnově. Využijte veškerou pomoc, která je vám k dispozici – od odborníků přes technické vybavení až po psychickou podporu. Pamatujte, že v tom nejste sami.