📢 Elektrocentrály a odvlhčovače skladem – více než 100 kusů od každého typu! 🔋⚡️ Doručení po celé ČR do 24 hodin. 🚛 Rozvoz na trase Ostrava, Opava, Krnov, Jeseník (zadáte v objednávce) 📍 Osobní odběr na adrese: Bolatická 39, Kravaře u Opavy, otevřeno 8:00 - 16:00 hod. 📞 Kontakt: +420 558 842 080. ❓ Potřebujete poradit s výběrem? Vyzkoušejte náš orientační kalkulátor výkonu. 📊

Jak vysušit vlhké zdi po povodni?

Povodeň dokáže napáchat neuvěřitelnou spoušť, a pokud se teď snažíte vyrovnat s vytopeným bytem nebo domem, víme, že to není snadné. V těchto těžkých chvílích je důležité udělat první krok a začít vysoušet, aby se škody dál nerozšiřovaly. 

V tomto článku vás provedeme krok za krokem tím, jak postupovat po povodni. Zaměříme se na bezpečné a účinné způsoby, jak vysušit mokré zdi, odstranit vlhkost a vyhnout se plísním, abyste svůj domov mohli co nejrychleji a bezpečně znovu obývat.

První kroky po povodni - bezpečnost 

Po povodni je zásadní dbát na svou bezpečnost. Zkontrolujte, zda je dům staticky v pořádku a elektrické instalace nejsou poškozené. Před použitím jakýchkoli elektrických zařízení, jako jsou vysoušeče, nechte vše zkontrolovat odborníkem. Při vstupu do vytopeného bytu nebo domu vždy noste ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a gumové boty, abyste předešli kontaktu s nebezpečnými látkami.

Odstranění vody a kalů

Než se pustíte do vysoušení, je třeba odstranit veškerou zbylou vodu a kaly. Ty mohou obsahovat nečistoty, které mohou poškodit zdraví, proto používejte ochranné prostředky. Pomocí čerpadel a kbelíků co nejrychleji odstraňte vodu a mechanicky vyčistěte prostory. Nezapomeňte na skrytá místa, jako jsou sklepy a podlahy, kde může voda přetrvávat.

Příprava prostor pro efektivní vysoušení

Jakmile je voda pryč, můžete začít připravovat dům na vysoušení vlhkého zdiva. Odstraňte všechny mokré materiály, jako jsou koberce, nábytek a textilie, které mohou zadržovat vlhkost. Odvětrání vlhkého zdiva je klíčové, proto otevřete okna a dveře, aby vzduch mohl volně proudit. Zajistěte, aby místnosti byly dobře odvětrávané a suché materiály nebyly v kontaktu s mokrými.

Jak správně větrat a řídit vlhkost?

Při vysoušení mokré zdi v bytě nebo domě je důležité správně větrat. Otevřená okna pomohou s cirkulací vzduchu, ale pokud je venku vlhko, může to být kontraproduktivní. Po povodni, kdy jsou zdi nasáklé vodou, je nejrychlejší způsob vysoušení pomocí speciálního vysoušeče zdiva. Ten rychle odstraní přebytečnou vlhkost z místnosti.
Jak funguje vysoušeč zdiva? Pracuje na principu snižování vlhkosti vzduchu, která se postupně uvolňuje z nasáklých zdí, a tím se zajišťuje jejich vysoušení.

Použití elektrocentrál a vysoušečů

Pokud váš dům stále nemá elektřinu, můžete využít elektrocentrálu, která vám umožní napájet odvlhčovače a další potřebná zařízení. Tyto vysoušeče jsou klíčové pro odstranění vlhkosti, která se nasákla do stěn a podlah. Mezi osvědčené modely patří například vysoušeč Master DH 732 a Master DH 752, které jsou velmi efektivní jak pro domácnosti, tak i pro firmy. Oba přístroje rychle a účinně snižují vlhkost a pomohou vám vysušit nejen vlhké zdi, ale i ostatní povrchy. Pokud je váš dům rozsáhle poškozen, doporučujeme použít více vysoušečů najednou, aby byl proces sušení rychlejší a efektivnější.

Jak na dlouhodobé vysoušení zdí a podlah

Vysoušení zdí a podlah po povodni není otázkou dnů, ale spíše týdnů či měsíců. Mokré zdi mohou být zdrojem vlhkosti po dlouhou dobu, proto je nutné proces kontrolovat. Používejte vlhkoměry, abyste zjistili, kdy jsou zdi a podlahy zcela suché. Pro efektivní opravu vlhkého zdiva je nutné zajistit, že v konstrukci nezůstala žádná vlhkost. 

Prevence vzniku plísní a dalších škod

Po vysušení je klíčové zabránit vzniku plísní a dalších škod. Pravidelné odvětrání vlhkého zdiva pomůže odstranit zbytkovou vlhkost. Pokud se plíseň již objevila, použijte speciální prostředky k její likvidaci.

Kdy je čas na opravu a rekonstrukci

Jakmile je vysoušení zdiva dokončeno a váš domov je zcela suchý, můžete začít přemýšlet o opravách a rekonstrukci. Než se do toho pustíte, ujistěte se, že jsou všechny mokré zdi a podlahy skutečně suché, aby se vlhkost nebo plísně v budoucnu nevrátily

Pokud potřebujete poradit s výběrem vhodného vysoušeče nebo jakéhokoliv dalšího vybavení, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám s výběrem pomůžeme a najdeme nejlepší řešení pro vaši situaci. U nás je možné vysoušeč i zapůjčit.